Ocena wątku:
  • 14 głosów - średnia: 2.79
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Devolaj z dorsza ze szpinakiem
Dziś zaprezentuję Wam filet z dorsza, nadziewany szpinakiem, obtoczony w cienkim cieście i panierowany.

PRODUKTY:

Ciasto:

- Mąka
- Jajka
- Olej
- Sól
- Woda

Ryba:

- Filety z dorsza
- Żółty ser
- Cytryna

Szpinak:

- Szpinak
- Jajka
- Przyprawy
- Odrobina mleka

Sos:

- Żółty ser
- Jajka
- Mleko
- Przyprawy
- Olej

Sałatka:

- Pomidory
- Lodowa sałata
- Łyżka stołowa śmietany
- Cytryna
- Przyprawy(sól, cukier, pieprz ziołowy)
- Niekoniecznie cebula(wedle uznania)

Inne ziemniaki: koperek, majeranek

Ciasto robimy jak na naleśniki ale zamiast mleka, dodajemy wodę, dorsza kroimy na nieduże dzwonki, na dorszu układamy po łyżce
stołowej szpinaku(szpinak lekko podduszamy z jajkiem i przyprawami), następnie zwijamy dzwonki ze szpinakiem i lekko, trzymając
na dużej łyżce, namaczamy w cieście. Obtaczamy w panierce i smażymy.

Kroimy sałatę lodową, pomidory i dodajemy przyprawy i śmietanę, skrapiamy lekko cytryną i mieszamy.

Na usmażonym dorszu, układamy po cienkim plasterku sera żółtego, lepszy jest ser pikantniejszy. Jak jest dorsz bezpośrednio z patelni
to wystarczy przełożyć
plaster sera i sam się ładnie rozpuści, natomiast gdy wystygnie to wstawiamy na minutę- dwie do mikrofalówki, przy okazji podgrzewając rybę.

Sos robimy z odrobiny mleka i mąki, dodajemy przyprawy według uznania(ja dodałam pieprz, koperek, majeranek, sól), podgrzewamy
żółty ser tak, aby
się rozpuścił, łączymy z mlekiem i mąką, intensywnie mieszamy nie zdejmując z ognia aż składniki ładnie się nie połączą.

Wykorzystałam ziemianki gotowane ale sądząc po moich kubkach smakowych z dzisiejszego dania, dobrze pasowałby także ryż.

Do ryby podajemy kawałek cytryny aby każdy mógł skropić rybę, jeśli lubi o takim smaku.

I smacznego!

Na początek spytałam o opinię Bestii Herona, twierdził, że... za mało. pieosio2

[Obrazek: qn8d45.jpg]

[Obrazek: 53af7k.jpg]
Odpowiedz

Ten temat zawiera więcej treści.
Aby uzyskać dostęp do reszty treści zaloguj się lub zarejestruj.




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości