Ocena wątku:
  • 16 głosów - średnia: 2.88
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Forszmak z kurzaka
Polecam gorący forszmak z kurczaka w chłodne dni, z dużą ilością ostrych przypraw i papryki, która
skutecznie rozgrzewa.  th_cooking

[Obrazek: 35mr3ps.jpg]

Składniki:

- 1 kg pieczarek
- 5 udek z kurczaka
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3 czerwone papryki
- 2- 3 łyżki maki
- włoszczyzna(cebula, por, inne wedle upodobania)
- 6- 7 dużych ogórków konserwowych(w occie)
- pieprz i sól
- majeranek
- olej i masło
- śmietana 18%

Udka z włoszczyzną ugotuj. Wyjmij ugotowane udka i oddziel mięso od kości, krojąc na kawałki.
Ponownie wrzuć pokrojone mięso z udek do garnka z ugotowaną włoszczyzną.
Pieczarki obierz ze skórki a następnie pokrój na kawałki. Paprykę też obierz z gniazd i pokrój
w paski. Ogórki konserwowe pokrój na większe kawałki. Cebulę w talarki.
Wszystko wrzuć na patelnię i smaż do chwili aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Potem wrzuć je do garnka z włoszczyzną i pokrojonymi udkami z kurczaka.


[Obrazek: 2ns5942.jpg]

Jak już wszystko znajdzie się w garnku, gotujemy pod przykryciem około godziny.
Na koniec, mieszamy w misce śmietanę, mąkę, koncentrat pomidorowy i z pół szklanki wody.
Chochlą nabieramy naszego forszmaku i wlewamy do tego zaczynu ze śmietaną.
jeszcze raz mieszamy i wlewamy do garnka. Gotujemy jeszcze chwilę( z 10 minut) i gotowe.

[Obrazek: 23m7n78.jpg]

Podajemy na gorąco z chlebem, smacznego slecausuuski
Odpowiedz

Ten temat zawiera więcej treści.
Aby uzyskać dostęp do reszty treści zaloguj się lub zarejestruj.




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości