skutecznie rozgrzewa.
Składniki:
- 1 kg pieczarek
- 5 udek z kurczaka
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3 czerwone papryki
- 2- 3 łyżki maki
- włoszczyzna(cebula, por, inne wedle upodobania)
- 6- 7 dużych ogórków konserwowych(w occie)
- pieprz i sól
- majeranek
- olej i masło
- śmietana 18%
Udka z włoszczyzną ugotuj. Wyjmij ugotowane udka i oddziel mięso od kości, krojąc na kawałki.
Ponownie wrzuć pokrojone mięso z udek do garnka z ugotowaną włoszczyzną.
Pieczarki obierz ze skórki a następnie pokrój na kawałki. Paprykę też obierz z gniazd i pokrój
w paski. Ogórki konserwowe pokrój na większe kawałki. Cebulę w talarki.
Wszystko wrzuć na patelnię i smaż do chwili aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Potem wrzuć je do garnka z włoszczyzną i pokrojonymi udkami z kurczaka.
Jak już wszystko znajdzie się w garnku, gotujemy pod przykryciem około godziny.
Na koniec, mieszamy w misce śmietanę, mąkę, koncentrat pomidorowy i z pół szklanki wody.
Chochlą nabieramy naszego forszmaku i wlewamy do tego zaczynu ze śmietaną.
jeszcze raz mieszamy i wlewamy do garnka. Gotujemy jeszcze chwilę( z 10 minut) i gotowe.
Podajemy na gorąco z chlebem, smacznego