Zostało mi sporo soczewicy odgotowanej po robieniu soczewiaków.
O soczewiakach, możecie poczytać choćby na moim Blogu: http://izunia-sentencje.blogspot.com/201...ewica.html
Zastanawiałam się, jak wykorzystać soczewicę i wymyśliłam gulasz.
Składniki:
- Pół kg boczku wędzonego
- Dwie czerwone papryki
- Około pół kg soczewicy zielonej(może być i czerwona)
- sól, pieprz i inne przyprawy wedle podniebienia
- Pół kg pieczarek surowych
- 4 duże pomidory
- Można dodać też cebulę, ja nie dodałam
Boczek wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Po ugotowaniu, wyciągamy i kroimy na kawałki.
Do wody po boczku, wrzucamy, obrane ze skórki pieczarki, obrane ze skórki pomidory i pokrojoną w paski paprykę.
Wszystko gotujemy(nie podsmażamy, to o wiele zdrowsze). Doprawiamy solą i pieprzem. Jak warzywa się ugotują, to
dodajemy pokrojony boczek i wcześniej odgotowaną w solonej wodzie, soczewicę. Jeszcze chwilę gotujemy, mieszając
od czasu do czasu, bo może zacząć się przepalać. Jak zrobi się za gęste, dodajmy wody, tyle ile trzeba.
Nakładamy na talerz i podajemy z chlebem, smacznego!
http://izunia-sentencje.blogspot.com/201...ewica.html
Gulasz hogan z soczewicą
|
|
Ten temat zawiera więcej treści.
Aby uzyskać dostęp do reszty treści zaloguj się lub zarejestruj.
Aby uzyskać dostęp do reszty treści zaloguj się lub zarejestruj.
Podobne wątki… | |||||
Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
Gulasz wołowy z .... ? | piotr | 9 | 210 |
27-01-2024, 5:35 Ostatni post: karbon |
|
Ciecierzyca i brukselka a'la hogan | hogan | 0 | 433 |
28-10-2017, 19:57 Ostatni post: hogan |
|
Babka ziemniaczana a'la hogan | hogan | 6 | 783 |
11-03-2017, 18:05 Ostatni post: hogan |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości