Potas jest pierwiastkiem chemicznym pochodzącym z grupy metali alkaicznych w układzie okresowym. Potas został odkryty i wyodrębniony przez sir H. Davy w 1807. Polską nazwę „potas” zaproponował Filip Walter.
Funkcje potasu
Potas wspólnie z chlorem i sodem tworzy główne sole organizmu, czyli elektrolity, które w zasadniczy sposób wpływają na bilansy płynów ustrojowych.
stanowi składnik elektrolitów,
jest niezbędny do zachowania bilansu wody i podczas syntezy białek,
obniża ciśnienie krwi i zapobiega nadciśnieniu,
odgrywa istotna rolę przy regulacji rytmu serca,
niezbędny do zachowania prawidłowych funkcji nerwów i mięśni,
wspomaga dostarczanie tlenu do mózgu,
współdziała podczas transportu dwutlenku węgla poprzez czerwone ciałka krwi,
bierze udział w usuwaniu z organizmu produktów przemiany materii.
Niedobór potasu
Dostarczenie zbyt małej ilości tego pierwiastka do organizmu może powodować:
zmęcznie, senność, stany splątanie,
zawroty głowy, wymioty, osłabienie organizmu,
zatrzymywanie wody w organizmie,
zmniejszenie kurczliwości mięśnia sercowego,
osłabienie mięśni oraz paraliż.
Nadmiar potasu
Jeśli dostarczymy do organizmu dawkę potasu znacznie przewyższającą nasze zapotrzebowanie na ten pierwiastek mogą pojawić się zaburzenia:
apatia umysłowa,
osłabienie mięśni,
zaburzenia pracy nerek,
owrzodzenie jelita cienkiego,
zatrzymanie akcji serca.
Źródła potasu
Dzienne zapotrzebowanie na potas:
dzieci (1 - 3 lata) - 3 000 [mg]
dzieci (4 - 8 lata) - 3 800 [mg]
młodzież - 4 500 [mg]
dorośli - 4 700 [mg]
Tabela: Zawartość potasu w poszczególnych produktach (na 100g produktu) w [mg]:
Produkt- [mg]
Suszone morele 1 650
Migdały 780
Orzechy włoskie 480
Ziemniaki 450
Musli 400
Banan 400
Wędliny 250 - 400
Brokuły 380
Melon 380
Mięso 250 - 350
Ryby 300
Pomidor 250
Chleb 150
Mleko 140
Jajko 133
Ogórek 125