
Potrzebujemy:
Makaron pene (rurki cięte na ukos)
wędlina jaką lubimy, ilość zależy od tego ile jej chcemy w zapiekance
śmietanka 30% ok 300ml
żółty ser starty na grubym oczku
ulubione przyprawy
ewentualnie pieczarki jeśli lubisz
masło/margaryna do posmarowania naczynia żaroodpornego

Makaron (u mnie cała paczka) gotuję w osolonej wodzie na ciut lepiej jak aldente.
Wędlinę kroję w kostkę. Do miseczki wlewam śmietanę i ulubione przyprawy, mieszam.
Jeśli robię wersję z pieczarkami to kroję w talarki, wrzucam na patelnie, podlewam delikatnie wodą, dodaje sól i pieprz, odparowuję wodę i podsmażam na małej ilości oliwy. Zawsze sprawdzam, czy są wystarczająco doprawione

Do naczynia posmarowanego margaryną wrzucam połowę makaronu, na to kładę warstwę wędliny, usmażone pieczarki (jeśli akurat mam wersję z nimi), przykrywam to resztą makaronu. Zalewam to wszystko rozrobioną śmietaną z przyprawami, na końcu dodaję ser. Czasem lubię posypać tą warstwę sera np. mieloną słodką papryką. Przykrywam naczynie, wkładam w piekarnik, temperatura 180-190 stopni i piekę ok 30 mim.
Smacznego

PS. polecam tylko makaron pene bo podczas zalewania śmietaną super wypełnia go i jest naprawdę pyszne

aż się głodna zrobiłam ahhh