KORDIALNE

Pełna wersja: Babka ziemniaczana a'la hogan
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Jest to mój eksperyment kulinarny, który wyszedł znakomicie. ubawa

Składniki:

- 4- 5 kg ziemniaków
- 1 kg pieczarek
- 3 duże cebule
- 2- 3 duże pomidory
- sól
- pieprz
- majeranek
- mięso mielone około 1/2 kg, może być więcej.
- smalec(około 1/2 kostki)
- olej
- 2 jajka

Zacznę od ciasta.
Ziemniaki obieramy i przygotowujemy jak na kartacze, czyli połowę gotujemy a połowę surowych trzemy ale nie wyciskamy.



[Obrazek: 33866060753464684081.jpg]
[Obrazek: 07219143596669283304.jpg]
Lepiej aby było więcej ziemniaków tartych niż gotowanych, to taka mała uwaga.
Ziemniaki tarte i gotowane(wcześniej ostudzone i przemielone), łączymy i dodajemy
do nich, zmielone pieczarki(połowę tych co potrzebne są do przepisu), przyprawy i jajko.

[Obrazek: 36196651093356889264.jpg]

Wszystkie pieczarki, wcześniej obieramy ze skórki, kroimy i połowę mielimy a połowę podsmażamy na patelni.

[Obrazek: 22177621916199568763.jpg]
Mięso mielone, przygotowujemy jak na kotlety mielone, czyli mięso, sól, pieprz, jajko i majeranek(bez bułki)

[Obrazek: 41966359502769214286.jpg]

Cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy.

[Obrazek: 96030951409936687091.jpg]

Jednakże, po moim eksperymencie, stwierdzam, że lepszym
wyjściem jest, żeby cebulę surową, przemielić wraz z mięsem i wymieszać.
[Obrazek: 07856110221409055856.jpg]

Dno prodiża lub blachy, obficie smarujemy smalcem i wykładamy większą część ciasta ziemniaczanego.
Nie dodajemy do ciasta tłuszczu ani do nadzienia, bo wszystko zacznie po upieczeniu, rozpadać się.

Na ziemniaczane ciasto, kładziemy mięso wymieszane z cebulą(surową, mieloną lub smażoną w dużą kostkę)
a następnie nakładamy warstwę pieczarek podsmażonych na patelni. Starajmy się aby nie nabierać razem
tłuszczu, można odsączyć na sitku lub w papierze. Na przedostatniej warstwie, układamy grube plastry
pomidorów, mogą być bez skórki, bo po upieczeniu, skórka będzie niezbyt apetyczna.
Ostatnia warstwa to pozostałe ciasto ziemniaczane do przykrycia całości.
Na to możemy dodać jeszcze odrobinę smalcu ale niekoniecznie i wstawiamy do pieczenia.

[Obrazek: 06697439433531487221.jpg]
Po upieczeniu mamy taki efekt:

[Obrazek: 89390072376654933564.jpg]

I smacznego!  ubawa

[Obrazek: 26560768714155010902.jpg]

Ps. pieczemy dłużej niż tradycyjną babkę ziemniaczaną. Co najmniej z pół godziny dłużej.
Próbuję sobie wyobrazić smak...
Wyobrażam sobie że ta potrawa smaczna jest!
Sorry że wstawiam swoje wizje na temat tej potrawy bo to przecież autorski przepis...
Ja bym posiekał drobniej cebulę ale nie musi to być konieczne bo tylko większe kawałki oddają swój smak bardziej dominująco niż w drobnych kawałkach. Ale to jest autorski projekt i pewnie tak ma być.
Moim zdaniem danie bardzo smaczne. Nawet wypróbuję niebawem.
Tak, cebula w większych kawałkach, to niewypał i dlatego sugeruję zmielenie razem z mięsem, no może
dobrze by było posiekać drobniej ale też pewności nie mam. ubawa
W każdym bądź razie, w babce, duże kawałki cebuli a zwłaszcza, że ma cebula znaleźć się w tej części
z mięsem, będzie się rozpadać.
A smaczne musi być, bo w końcu to ziemniaki, mięso i pieczarki. ubawa2