09-06-2018, 21:15
Składniki:
Płat chudej ryby, ilość wg diety (100-180g)
Tymianek
Sok z cytryny
Sól, pieprz
350g marchewki
Średnia czerwona cebula
2 łyżeczki oliwy
1 ząbek czosnku
Sposób przyrządzenia
Marchew obrać i pokroić w kostkę; cebulę posiekać wraz z czosnkiem.W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać marchew, smażyć razem ok 10 minut, mieszając. Następnie warzywa zalać niewielką ilością wody (tak by nie zostały w całości zakryte) i dusić pod przykryciem ok 30 minut z dodatkiem soli i świeżo zmielonego pieprzu. Gdy marchew będzie miękka, zmiksować całość za pomocą blendera. Rybę przyprawić solą, pieprzem tymiankiem i sokiem z cytryny i smażyć na patelni grillowej po 4 minuty z każdej strony, tak by powstały ładne prążki. Rybę można również przełożyć do rondla z marchwiowym pure i dusić ją ok 10 minut pod przykryciem. Pure z marchwi wyłożyć na talerz, na nim ułożyć rybę. Podawać z ziemniakami.
Płat chudej ryby, ilość wg diety (100-180g)
Tymianek
Sok z cytryny
Sól, pieprz
350g marchewki
Średnia czerwona cebula
2 łyżeczki oliwy
1 ząbek czosnku
Sposób przyrządzenia
Marchew obrać i pokroić w kostkę; cebulę posiekać wraz z czosnkiem.W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać marchew, smażyć razem ok 10 minut, mieszając. Następnie warzywa zalać niewielką ilością wody (tak by nie zostały w całości zakryte) i dusić pod przykryciem ok 30 minut z dodatkiem soli i świeżo zmielonego pieprzu. Gdy marchew będzie miękka, zmiksować całość za pomocą blendera. Rybę przyprawić solą, pieprzem tymiankiem i sokiem z cytryny i smażyć na patelni grillowej po 4 minuty z każdej strony, tak by powstały ładne prążki. Rybę można również przełożyć do rondla z marchwiowym pure i dusić ją ok 10 minut pod przykryciem. Pure z marchwi wyłożyć na talerz, na nim ułożyć rybę. Podawać z ziemniakami.