KORDIALNE

Pełna wersja: Żółty krem z kalafiora
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Składniki na 5 porcji:

600g kalafiora,
300g ziemniaków,
1 duża cebula,
2 duże ząbki czosnku,
3 łyżeczki oliwy,
2 kostki rosołowe,
150g serka naturalnego (np. Bieluch),
1 łyżeczka gałki muszkatołówej
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki curry,
sól,pieprz,  chili,
Filet z kurczaka (ilość wg diety z uwzględnieniem serka w zupie),
Pieczywo razowe (ilość wg diety z uwzględnieniem ziemniaka w zupie)


Sposób przyrządzenia

Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć. W garnku rozgrzać 2 łyżeczki oliwy i podsmażyć cebulę z czosnkiem. 2 kostki rosołowe zalać wrzątkiem i rozpuścić. Bulionem zalać podsmażone warzywa. Dodać gałkę muszkatołową, pieprz i kurkumę. Do gotującego się bulionu dodać kalafior podzielony na różyczki oraz pokrojone ziemniaki. Zupę gotować pod przykryciem ok 30 min. Gdy warzywa będą miękkie, całość zmiksować, dodając jednoczesnie 150g serka. Pieczywo i kurczaka pokroić w kostkę, posolić, przyprawić curry i podsmażyć na 1 łyżecze oleju.  Zupę podawać z grzankami i mięsem.