1.Peppermint 10 dobra dystrybucja na starsze komputery wady to małe repozytorium(mało programów) zalety stabilny i jest dość szybki.
https://peppermintos.com/
2.Lubuntu 19.10 o wiele szybszy system lecz skierowany głównie na nowsze komputery zalety większe repozytorium wady mniej stabilny.
https://lubuntu.me/
3. Linux mint 19.3 pośredni kompromis pomiędzy stablilnością a szybkością jest pomiędzy pepermintem a lubuntu.
Wady dość ochydny styl(jak dla mnnie) mniejsze repozytorium niż peppermint nie w pełni stabilny zalety dość szybki i mało wymagający.
https://linuxmint.com/
Dziś o ile się uruchomi będę testował Ubuntu-Mate 19.10.
Ciekawe,czy w komputerach domowych warto zastąpić nim windowsa?
W zasadzie chodzi mi o to,czy co i rusz nie wyciągają pieniędzy od użytkowników na nowszą wersję wypinając się co parę lat na tych,którzy nabyli jakieś wypociny Microsoftu....
No Ubuntu Mate mi nie poszło błąd bootloadera grub.
Przeinstalowałem znowu na Lubuntu.
(17-02-2020, 9:29)ro_bot napisał(a): [ -> ]Ciekawe,czy w komputerach domowych warto zastąpić nim windowsa?
W zasadzie chodzi mi o to,czy co i rusz nie wyciągają pieniędzy od użytkowników na nowszą wersję wypinając się co parę lat na tych,którzy nabyli jakieś wypociny Microsoftu....
Słabo się znam ale z tego co wiem to cały sens Linuxa ze jest darmowy.
Próbowałem, już ładnych parę lat temu, zainstalować i ubuntu i linuksa. Jednak za każdym razem coś nie zatrybiło, więc dałem sobie spokój.
(18-02-2020, 7:18)jozekkg napisał(a): [ -> ]Próbowałem, już ładnych parę lat temu, zainstalować i ubuntu i linuksa. Jednak za każdym razem coś nie zatrybiło, więc dałem sobie spokój.
Jeśli chcesz to pomogę instalowałem linuksa już kilka razy co prawda na ubuntu i pochodnych się nie kończy ale ubuntu jest najprostsze.
Czyste ubuntu mi nie chodzi dlatego używam dystrybucji na nim bazujących.
No, na razie mam windę 10, więc mi wystarcza. A jak wygląda sprawa miejsca potrzebnego na dysku pod dobrego linuksa?
Jest to wielkość porównywalna z windowsem?
(17-02-2020, 17:34)bonaparte napisał(a): [ -> ] (17-02-2020, 9:29)ro_bot napisał(a): [ -> ]Ciekawe,czy w komputerach domowych warto zastąpić nim windowsa?
Słabo się znam ale z tego co wiem to cały sens Linuxa ze jest darmowy.
Nie tylko darmowy w sensie pieniężnym ale także open source(O otwartym kodzie) dosłownie to oznacza że każdy może edytować w dowolny sposób system i jego oprogramowanie tj pisać własne a nawet kompilować czyt "tworzyć uruchamialne pliki" można też modyfikować całkowicie system jak tylko się podoba ze stroną wizualną łącznie.
[post jeden pod drugim jednego Użytkownika, łączą się jeśli nie upłynie 10 minut]
(18-02-2020, 8:31)jozekkg napisał(a): [ -> ]No, na razie mam windę 10, więc mi wystarcza. A jak wygląda sprawa miejsca potrzebnego na dysku pod dobrego linuksa?
Jest to wielkość porównywalna z windowsem?
To zależy tak naprawdę od ciebie tj ile programów instalujesz ja na linuksa plus jego poprawki przeznaczyłem 83 GB dysku.
I poprawka nie 19.10 a 18.04 podstawowe informacje o systemie to komenda neofetch nie mogę wkleić zdjęcia dlatego dam je potem.
Aktualna komenda z Xubuntu.
Jest jeszcze komenda hwinfo pokazuje ona pełne informacje o systemie i sprzęcie.
Jak bym takie coś zobaczyła, to pomyślałabym, że to jaki wirus