No właśnie czemu windows jest uznawany za lepszy system operacyjny?
Czy linuks nie jest aż taki zły?
Jaki system trzeba mieć zainstalowany na dysku?
Jaką dystrybucję windowsa oraz linuksa warto polecić ?
Zapraszam do dyskusji.
Wydaje mi się, że windę niestety wymuszają praktyki monopolistyczne microsoftu.
Na linuksie nie zadziałają wszystkie programy. Poza tym, choć nigdy nie miąłem kontaktu z liniksem, to wydaje mi się, że podobnie jak te wszystkie pakietu open ofice, czy libre, nie jest on dopracowany, ma więcej różnego rodzaju dziur, czy błędów.
Moim zdaniem, może dlatego że zazwyczaj każdy korzysta z Windowsa i w razie czego, łatwiej znaleźć pomoc.
(04-02-2021, 7:16)jozekkg napisał(a): [ -> ]Wydaje mi się, że windę niestety wymuszają praktyki monopolistyczne microsoftu.
Na linuksie nie zadziałają wszystkie programy. Poza tym, choć nigdy nie miąłem kontaktu z liniksem, to wydaje mi się, że podobnie jak te wszystkie pakietu open ofice, czy libre, nie jest on dopracowany, ma więcej różnego rodzaju dziur, czy błędów.
No cóż może nie jest w pełni dopracowany ale trudno go dopracować bo istnieje zbyt wiele jego wersji.
Np jest debian na którym bazuje ubuntu na ubuntu bazuje pop os oraz peppermint os i inne.
Innymi słowy rozmieniają się na drobne.
Windows ma tylko jedną wersję plus poprawki.
W przypadku linuksa jest odwrotnie bo aktualizuje się go całego w tym kernel czyli jądro systemu.
Dlatego jeszcze długo twórcy tychże dystrybucji nie dojdą do ładu i porządku.
Dziękuję za uwagę Józku.
(04-02-2021, 10:42)hogan napisał(a): [ -> ]Moim zdaniem, może dlatego że zazwyczaj każdy korzysta z Windowsa i w razie czego, łatwiej znaleźć pomoc.
Bo jest popularny i prosty linuksy z reguły są dla zawansowanych użytkowników.
Dziękuję za uwagę Hogan.
I dla tych, którzy lubią się takimi rzeczami zajmować. Zwykły użytkownik, lubi proste i łatwe rozwiązania

Za to nazwy są fajne np. Hoża Hawajka, albo Hardy Heron.

Niech się odczepią od mego Herona!

Zaletą Windowsa jest wsparcie od koncernu Billa Gatesa. Szkoda, że za kasę z Windowsa Bill Gates chce zdobyć dominację na światem.
(05-02-2021, 18:26)bonaparte napisał(a): [ -> ]Zaletą Windowsa jest wsparcie od koncernu Billa Gatesa. Szkoda, że za kasę z Windowsa Bill Gates chce zdobyć dominację na światem.
Co do Billa Gatesa czytałem że nie napisał ani jednej linijki kodu.
Zaś co do windowsa nie napisali systemu ms dos a jedynie go kupili.
I pierwszy system był tylko nakładką na dos.
Miliarderzy i milionerzy rzadko myślą o innych a ich umysły zaprząta tylko władza.