KORDIALNE

Pełna wersja: Windows vs Linuks
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
No właśnie czemu windows jest  uznawany za lepszy system operacyjny?

Czy  linuks nie jest aż taki zły?

Jaki  system trzeba mieć zainstalowany na dysku?

Jaką dystrybucję windowsa oraz linuksa warto  polecić ?

Zapraszam  do dyskusji.
Wydaje mi się, że windę niestety wymuszają praktyki monopolistyczne microsoftu.
Na linuksie nie zadziałają wszystkie programy. Poza tym, choć nigdy nie miąłem kontaktu z liniksem, to wydaje mi się, że podobnie jak te wszystkie pakietu open ofice, czy libre, nie jest on dopracowany, ma więcej różnego rodzaju dziur, czy błędów.
Moim zdaniem, może dlatego że zazwyczaj każdy korzysta z Windowsa i w razie czego, łatwiej znaleźć pomoc.
(04-02-2021, 7:16)jozekkg napisał(a): [ -> ]Wydaje mi się, że windę niestety wymuszają praktyki monopolistyczne microsoftu.
Na linuksie nie zadziałają wszystkie programy. Poza tym, choć nigdy nie miąłem kontaktu z liniksem, to wydaje mi się, że podobnie jak te wszystkie pakietu open ofice, czy libre, nie jest on dopracowany, ma więcej różnego rodzaju dziur, czy błędów.

No  cóż  może nie jest w pełni  dopracowany ale trudno go dopracować   bo  istnieje  zbyt wiele jego wersji.

Np  jest  debian  na którym bazuje  ubuntu  na ubuntu  bazuje pop  os oraz peppermint  os  i inne.

Innymi słowy rozmieniają się na drobne.

Windows ma tylko jedną wersję plus poprawki.

W przypadku  linuksa jest odwrotnie bo  aktualizuje się go całego  w tym kernel  czyli jądro systemu.

Dlatego jeszcze długo  twórcy  tychże dystrybucji  nie dojdą do ładu  i porządku.

Dziękuję za uwagę Józku.
(04-02-2021, 10:42)hogan napisał(a): [ -> ]Moim zdaniem, może dlatego że zazwyczaj każdy korzysta z Windowsa i w razie czego, łatwiej znaleźć pomoc.

Bo jest  popularny  i prosty  linuksy  z reguły są dla zawansowanych użytkowników.

Dziękuję za uwagę Hogan.
I dla tych, którzy lubią się takimi rzeczami zajmować. Zwykły użytkownik, lubi proste i łatwe rozwiązania ubawa
Za to nazwy są fajne np. Hoża Hawajka, albo Hardy Heron. ubawa2
Niech się odczepią od mego Herona! ubawa2
Zaletą Windowsa jest wsparcie od koncernu Billa Gatesa. Szkoda, że za kasę z Windowsa Bill Gates chce zdobyć dominację na światem.
(05-02-2021, 18:26)bonaparte napisał(a): [ -> ]Zaletą Windowsa jest wsparcie od koncernu Billa Gatesa. Szkoda, że za kasę z Windowsa Bill Gates chce zdobyć dominację na światem.

Co do Billa Gatesa czytałem że  nie napisał  ani jednej  linijki  kodu.

Zaś co do windowsa nie napisali  systemu ms dos a jedynie  go   kupili.

I  pierwszy system  był  tylko nakładką na  dos.

Miliarderzy  i milionerzy  rzadko myślą o innych a  ich umysły zaprząta tylko władza.
Stron: 1 2