01-11-2024, 7:26
Na Facebooku aż huczy, w realu- nie lepiej a celebryci deklarują, że "kult śmierci" jest paskudny.
A jakie jest wasze zdanie na temat Halloween ?
A jakie jest wasze zdanie na temat Halloween ?
(01-11-2024, 18:46)hogan napisał(a): [ -> ]Mi jest to obojętne, tyle co dzieciakom cukierki daję.Ja nawet nie daje bo albo u nas nie chodzą albo jakoś nie chcą dzwonić do domofonu. Cała ta zabawa jest mi zupelnie obojętna. Kiedyś dawno temu mnie irytowała że to takie małpowanie cudzych zwyczajów, a teraz już nie.Mam do tego podobny stosunek jak do topienia Marzeny na wiosnę. U nas Dunajec to może i to robią, nie wiem.
(01-11-2024, 23:55)Siwy napisał(a): [ -> ] do topienia Marzeny na wiosnę. U nas Dunajec to może i to robią, nie wiem.Marzeny to Ty lepiej nie top, bo policja przyjedzie
Zenobia napisał(a):Otóż, robił z dyniami to, co obecnie robią listopadowe dzieciaki .
To były lata 1956 - 1964 i trwało do czasu, aż brat poszedł do wojska.
W naszym sąsiedztwie nie byliśmy sami. Takich dyń na szopkach i kurnikach było na naszej ulicy więcej .
Te nasze wybryki nie miały nazwy, ani- tym bardziej nie pochodziły z Ameryki.
Teraz Katolicy krzyczą, że nie będą obchodzić Halloween bo nie będą świętować "Kultu Śmierci"... A przecież robią to cały rok.
Krucyfiks na ścianie w mieszkaniach, krzyżyk z nieboszczykiem na szyi, krzyże z podobizną Jezusa- w kościołach.