Zapiekanka kapusto- ziemniaczana Izy.
Składniki:
- 5- 8(w zależności od wielkości) ziemniaków
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1/2 kg mięsa mielonego(może być więcej mięsa i takiego, jakie lubimy, ja stosuję karkówkę)
- olej lub smalec do pieczenia
- przyprawy wedle podniebienia
- ser żółty
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w grubsze plastry. Kapustę kiszoną wrzucamy do miski, myjemy w zimnej wodzie, wyciskamy
i kroimy. Na blachę wlewamy olej lub wrzucamy kawałki smalcu. Następnie układamy wszystkie pokrojone ziemniaki.
Na ziemniaki kładziemy kiszoną kapustę i na wierzch układamy mięso. Wszystko posypujemy od góry solą, pieprzem, papryką
czy innymi przyprawami. Posypujemy suto żółtym serem, startym na dużych oczkach. Nakrywamy folią.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy. Sprawdzamy widelcem czy ziemniaki są miękkie.
Jak są miękkie, to znaczy, że zapiekanka jest już dobra.
Więcej zdjęć znajdziecie na moim blogu: http://izunia-sentencje.blogspot.com/201...a-izy.html