Dawno nic nie było
Dzisiaj podrzucam przepis na fajne, wilgotne muffiny z budyniem.
Składniki na ciasto:
Suche:
1 i 3/4 szkl mąki
3 łyżki kako
1/2 szkl cukru
2-3 łyżeczki cukru wanilinowego
łyżeczka proszku do pieczenia
Mokre:
1 szkl mleka najlepiej 3,2%
1/2 szkl oleju
1 jajko
Dodatkowo:
Budyń (śmietankowy/waniliowy) ugotowany dzień wcześniej (musi być zimny), według przepisu na opakowaniu (ja robię z 2 opakowań i litra mleka).
Po ugotowaniu budyniu najlepiej wierzch przykryć folią, w ten sposób pozbędziemy się kożucha.
Tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Składniki suche wymieszać w miseczce, mokre wymieszać dokładnie. Następnie mokre wlać do suchych i wymieszać tylko do połączenia (mogą być grudki, one w niczym nie przeszkadzają).
Do formy włożyć papilotki, do każdej wlać po łyżce ciasta (jest lejące), łyżeczką nałożyć budyń, zalać łyżką lub dwiema ciasta, tak aby papilotka była wypełniona do 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladą. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 30 minut lub do suchego patyczka
Muffiny można udekorować według uznania.
PS. Przepis jest na ok. 10 muffin w zależności od wielkości papilotki. W przypadku większej ilości podwajamy lub potrajamy składniki
[img]