09-08-2014, 14:16
SKŁADNIKI:
-ziemniaki
- cebula
- śmietana 30% ( ewentualnie 22% !!!)
- natka pietruszki
- boczek lub szynka wędzona
- łyżka oliwy z oliwek ( do posmarowania)
- przyprawy (sól i pieprz + czosnek świeży do sosu)
1) Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą z oliwek
2) Surowe ziemniaki (cienkie plasterki) należy ułożyć na przemian z cebulą pokrojoną w piórka.
3) Doprawić solą i pieprzem
4) Śmietanę wymieszać z pokrojoną natką pietruszki i rozgniecionym czosnkiem następnie rozprowadzić na wierzch zapiekanki
5) Całość posypać pokrojonym w kosteczkę wędzonym boczkiem lub szynką
PIECZENIE:
ok 1 godz w temp 150-180 st
pod koniec zdjąć przykrycie i zrumienić
Smacznego!
-ziemniaki
- cebula
- śmietana 30% ( ewentualnie 22% !!!)
- natka pietruszki
- boczek lub szynka wędzona
- łyżka oliwy z oliwek ( do posmarowania)
- przyprawy (sól i pieprz + czosnek świeży do sosu)
1) Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą z oliwek
2) Surowe ziemniaki (cienkie plasterki) należy ułożyć na przemian z cebulą pokrojoną w piórka.
3) Doprawić solą i pieprzem
4) Śmietanę wymieszać z pokrojoną natką pietruszki i rozgniecionym czosnkiem następnie rozprowadzić na wierzch zapiekanki
5) Całość posypać pokrojonym w kosteczkę wędzonym boczkiem lub szynką
PIECZENIE:
ok 1 godz w temp 150-180 st
pod koniec zdjąć przykrycie i zrumienić
Smacznego!