Ocena wątku:
  • 8 głosów - średnia: 2.88
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kotlety z piersi kurczaka z pieczarkami
#1

Kochani! Podrzucam kolejny pomysł na obiadek ubawa

Składniki:

1 lub 2 podwójne piersi z kurczaka (ilość w zależności od tego ile chcemy kotletów)
pieczarki (ja kupuję co najmniej pół kg)
cebula mała
ok 30dag lub więcej żółtego sera
3-4 łyżki mąki
1-2 jajka (w zależności od ilości mięsa i pieczarek- jeśli więcej, lepiej dać 2)
sól, pieprz do smaku
bułka tarta
oliwa do smażenia

Wykonanie ubawa

Piersi kroimy w niezbyt dużą kostkę. Żółty ser trzemy na grubym oczku. Pieczarki kroimy wrzucamy do garnka, do tego cebula w piórka, przyprawiamy solą i pieprzem, podlewamy delikatnie wodą- dusimy do miękkości. Jak będą miękkie, dodajemy odrobinę oleju i smażymy. Po usmażeniu studzimy pieczarki, do chłodnych wrzucamy surowe kostki kurczaka, dodajemy mąkę, jajka i starty żółty ser. Mieszamy porządnie, żeby składniki się dobrze połączyły. Powstaje klejąca gęsta konsystencja. Jeśli jest za mało przyprawione dorzucamy soli i pieprzu. Formujemy rękoma kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym/średnim ogniu z obydwu stron tak aby się nie przypaliło. (Ja smażę na małym ogniu, wtedy wiem, że kurczak na spokojnie "dochodzi" i jest super soczysty).

Jak dla mnie te kotlety są mega. Przy dobrym serku dochodzi do momentu kiedy przecinamy kotleta fantastycznie się ciągnie. Kurczak jest soczysty a pieczarki poprawiają smak ubawa

Smacznego ym6
Odpowiedz
#2

Ciekawy pomysł, nietypowy ze względu na ser ubawa2

Ale nie prościej by było zmielić mięso z kurczaka?
Odpowiedz
#3

Wtedy robi się taki zbity ubawa kostka natomiast fajnie odróżnia się od pieczarek a dzięki mące, jaj i żółtego sera robi się fajna lepka masa i nic nie odpada ubawa przy jedzeniu można wyciągać niemalże poszczególne składniki a ser po prostu załatwia smakowo wszystko.
Odpowiedz
#4

Z pewnością masz rację, może kiedy wypróbuję ubawa2
A jakiś sos do tego można podać?
Odpowiedz
#5

Kochana możesz podać co tylko chcesz. Ja ostatnio dorzuciłam najzwyklejszą mizerię i było smaczne. Oczywiście co do przypraw to wiadomo, każdy robi inaczej. U mnie jest babcia, ma już swoje lata więc nie bardzo mogę poszaleć z solą czy pieprzem ale jak kiedyś zrobiłam je swojemu informatykowi to faktycznie, był niemalże ogień. Był zadowolony, więc myślę, że innym również może posmakować ubawa
Odpowiedz
#6

Podoba mi się ten przepis i go wypróbuję. Podobnie jak Hogan spodobał mi się ser w tym polaczeniu.
Odpowiedz
#7

Polecam się! oczko
Odpowiedz


Podobne wątki…
Wątek: / Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Ostatni post przez hogan
22-02-2015, 10:41



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości